Gildenweg 6 - 1695 GD Blokker Tel: 0229-261400 | Mail: info@ceesenco.com

Met deze 8 tips ben je als ondernemer veiliger op het net

Tegenwoordig kan bijna niemand meer zonder internet. Het biedt, ook in zakelijk opzicht, veel voordelen. Maar net zoals in het dagelijks leven moet je wel opletten. De dupe worden van phishingmail, malware of hacken kan je namelijk een flinke dobber opleveren. Daarom hier acht tips van Cees & Co om wat veiliger met internet om te gaan.

1. Maak gebruik van het ‘SSL-slotje’ (SSL internetbeveiliging)  

SSL internetbeveiliging herken je aan het slotje in de adresbalk van een website. Dit slotje betekent dat gevoelige informatie zoals online aankopen, persoonsgegevens en financiële transacties versleuteld verstuurd worden. Hierdoor zijn verstuurde gegevens onleesbaar en hebben kwaadwillenden er niets aan. Onmisbaar dus voor de internetveiligheid van zowel website-eigenaren als websitebezoekers. Zo’n slotje kun je overigens verkrijgen door het het kopen van een SSL-certificaat, bijvoorbeeld hier.

Wist u dat?! Dat websites met een SSL-certificaat ook hoger scoren in Google.

2. Kies voor back-up op een andere locatie

Je laptop of computer kan crashen, maar op internet kun je bijvoorbeeld ook het slachtoffer worden van ransomware (een soort virus). In beide gevallen is de kans groot dat je je gegevens kwijt bent. Het is daarom verstandig om regelmatig back-ups te maken van de gegevens op je laptop of computer op een andere locatie. Zo zijn al je gegevens nooit helemaal weg en kun je er snel en gemakkelijk weer bij.

3. Zorg voor een veilige (en goede) hosting

Hosting zorgt door middel van een server (een soort computer) dat een website online staat. Het is bij hosting belangrijk dat er goed gemonitord wordt, zodat eventuele problemen snel opvallen en verholpen kunnen worden. Daarnaast zijn veiligheidsmaatregelen zoals SSL (beveiligde internetverbinding), regelmatige back-up en een goede bereikbaarheid van de ‘hoster’ ook essentieel.

4. Kies voor meerdere wachtwoorden en wijzig die regelmatig

Het is misschien een van de oudste trucjes uit het boekje, maar het is niet voor niets dat deze tip zo vaak wordt aangedragen. Uit gemak is het natuurlijk heel handig om één wachtwoord te hebben, maar riskant is het wel. Als een hacker eenmaal dat wachtwoord weet, dan zal hij proberen om ook je andere accounts te kraken. En zo maak je het een hacker wel heel gemakkelijk. Dus kies verschillende wachtwoorden en wijzig die regelmatig.

5. Durf om hulp te vragen (support)

Niemand heeft alle wijsheid in pacht, vooral niet in de constant veranderende wereld van het internet. Het is daarom helemaal niet vreemd om bij situaties die je niet vertrouwt hulp in te schakelen van een expert. Hierbij kun je denken aan phisingmail (internetfraude) of andere zaken die niet helemaal zuiver op de graad lijken. Durf om hulp te vragen!

6. Geef updates een kans

Iedereen kent de irritante updates van ‘systeemsoftware’ wel. Het wordt aangekondigd en soms duurt het ook nog wel eens best lang voordat de updates daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Maar hoe irritant ook, het dient wel een belangrijk doel. Het zorgt er namelijk voor dat de beveiliging van je apparaat veiliger wordt en dat bijvoorbeeld belangrijke gegevens moeilijker gestolen kunnen worden.

7. Verander je standaard wifi-wachtwoord

Bij de aanschaf van wifi krijg je vrijwel altijd een standaard wachtwoord. Uit gemakzucht is het natuurlijk heel verleidelijk om het wachtwoord te laten voor wat het is. Nadeel is wel dat je gasten elke keer zo’n ingewikkeld wachtwoord van cijfers en letters moeten invoeren om gebruik te kunnen maken van je ‘gratis’ wifi. Maar nog een groter nadeel, is dat het onveilig is. Zulke standaard wachtwoorden zijn namelijk tegenwoordig makkelijker te kraken dan een origineel, zelfbedacht en sterk wachtwoord.

8. Zorg voor goede anti-virus software

Dit is misschien weer een voor de hand liggende tip, maar virussen worden steeds gehaaider. Goede antivirussoftware zal je dus geen windeieren leggen. Veel moeite kost het ook niet, na een kleine rondgang op Google zul je ongetwijfeld de virusverdelger vinden die jouw apparaten genoeg beschermt tegen narigheid.

  Naar het nieuwsoverzicht